Den praktiska delen av utbildningen

En av de viktigaste delarna av din utbildning är praktiken, APL (arbetsplatsförlagt lärande), som under gymnasiets tre år består av minst femton veckor både på och utanför skolan. Under din APL får du arbeta praktiskt med häst-och stallskötsel ute på arbetsplatser som till exempel tävlingsstall, stuterier och ridskolor.

I det första skedet så kommer du att lära dig att sköta skolans stallar under handledning av skolans instruktörer. Det du lärt dig på skolan kommer du sedan omsätta praktiskt vid praktikperioder utanför skolan. I årskurs 3 har du möjlighet att göra utlandspraktik. Skolan har sedan tidigare kontakter med praktikvärdar utomlands. Våra elever har varit i till exempel Spanien, Italien, Belgien och på Irland, i både trav- och ridstall.

I slutet av årskurs 3 ska du omsätta det du har lärt dig i ditt gymnasiearbete. Under gymnasiearbetet ska du självständigt kunna planera, genomföra och utvärdera ditt arbete på en arbetsplats. Du ska visa upp att du är anställningsbar som hästskötare.

Här kan du läsa om APL för djursjukvården

Läsårsdata 2023-2024

HT börjar mån 21 aug
Höstlov 30 okt – 3 nov (v 44)
HT slutar tors 21 dec

VT börjar mån 8 jan
Sportlov 26 feb – 1 mars (v 9)
Påsklov 2 – 5 apr (v 14)
Lovdag fre 10 maj
Studenten fre 7 juni (utspring ca kl 12.30)

OBS! Åk 1 och 2 slutar ons 12 juni

Berga Naturbruksgymnasium ligger mellan Stockholm och Nynäshamn.
GPS-coordinater: 59.091681, 18.108213

Hitta med bil: Väg 73 från Stockholm, ta av vid trafikpl Fors/Försvarsmakten. Sväng höger mot Västerhaninge. Efter 300 m, sväng vänster mot Stav. Efter ca 1,7 km sväng vänster.

Hitta kommunalt: Pendeltåg till Västerhaninge och sedan buss 847 eller 843 till Berga Gård.

Berga naturbruksgymnasium
Berga Skolväg 1