Om hästutbildningen

Hur många hästar har skolan?

Svar: Vi har i dagsläget 20 ridhästar och 15 travhästar.

Hur ofta får man rida eller köra?

Svar: Hästklasserna (yrkesförberedande och studieförberedande) har varsin heldag i stallet varje vecka.

Kan jag ta med en egen häst?

Svar: Ja. Kostnaden för detta är för tillfället 4200 kr/månad. I priset ingår hösilage, havre, kornkross, strömedel samt tillgång till skolans ridhus och ridbanor.

Får man ha egen häst på rid- eller travlektionerna?

Svar: Ja, du har möjlighet att rida din häst på Bergas ridlektioner om du önskar, förutsatt att hästen är utbildad och är lämplig för övningarna. Ridlärarna behöver dock även se dig rida olika typer av hästar för att få ett säkert bedömningsunderlag i kurserna.

Har skolan något ridhus?

Svar: Ja, med måtten 20 x 60 meter.

Hur mycket praktik får man göra?

Svar: Du får göra minst 15 veckors praktik, oavsett om du väljer häst- eller lantbruksinriktning.

Kan man göra yrkesprov för hästskötare på skolan?

Svar: Ja. Vi samordnar det med Svenska Ridsportförbundet beroende på hur många elever som är intresserade. Detta sker i slutet av åk 3, oftast med en provdag här på skolan.

Om man går travinriktning har man möjlighet att göra yrkesprovet för travhästskötare. Svensk Travsport anordnar en provdag på Solvalla där du kan göra ditt yrkesprov.

Kan man ta travlicens?

Svar: Ja. Licenskursen arrangeras på Solvalla och man kan välja mellan kör- eller montélicens på skolans hästar. Detta sker dock utanför skoltid och kräver en viss kunskapsnivå.

Kan man pendla till skolan?

Svar: Ja, det är många elever som gör det. Schemat läggs för att så långt det går passa med busstiderna till och från Västerhaninge, dit det går pendeltåg.

Läsårsdata 2023-2024

HT börjar mån 21 aug
Höstlov 30 okt – 3 nov (v 44)
HT slutar tors 21 dec

VT börjar mån 8 jan
Sportlov 26 feb – 1 mars (v 9)
Påsklov 2 – 5 apr (v 14)
Lovdag fre 10 maj
Studenten fre 7 juni (utspring ca kl 12.30)

OBS! Åk 1 och 2 slutar ons 12 juni

Berga Naturbruksgymnasium ligger mellan Stockholm och Nynäshamn.
GPS-coordinater: 59.091681, 18.108213

Hitta med bil: Väg 73 från Stockholm, ta av vid trafikpl Fors/Försvarsmakten. Sväng höger mot Västerhaninge. Efter 300 m, sväng vänster mot Stav. Efter ca 1,7 km sväng vänster.

Hitta kommunalt: Pendeltåg till Västerhaninge och sedan buss 847 eller 843 till Berga Gård.

Berga naturbruksgymnasium
Berga Skolväg 1