NIU på Berga

Nationell idrottsutbildning, Ridsport (NIU)

Berga Naturbruksgymnasium har som enda gymnasium i Stockholm Nationell idrottsutbildning, inriktning ridsport. NIU är en idrottsutbildning på gymnasiet där du har möjlighet att kombinera en gymnasieutbildning med elitsatsning på din sport. Du kan söka till grenarna dressyr, hoppning och fälttävlan.

Bergas nationella idrottsutbildning är certifierad och godkänd av Svenska Ridsportförbundet och Skolverket. 

Bild Helena Persson

Du läser naturbruksprogrammet som med två utökade kurser (Engelska 6 och Svenska 3) ger dig allmän behörighet till högskola och universitet. Du läser 400 poäng specialidrott, vilket innebär att du kommer rida 3 lektioner per vecka för tränare med din häst. Dessutom ingår teoretiska avsnitt om tränings- och tävlingslära.   Studieplan

Huvudtränare är Helena Persson (A-tränare och landslagsryttare i hoppning) och Jennie Larsson (B-tränare och tidigare landslagsryttare i dressyr). I fälttävlan kommer du att få rida för båda huvudtränarna samt träna terräng några gånger per läsår. NIU-eleverna kommer även att rida för Bergas ridlärare Jessica Björk, Marie Ryman och Madeleine Dahlqvist. 

Du kommer att coachas mot individuellt uppsatta mål. Målet med utbildningen är att du under dina tre år på Berga ska utvecklas till att nå nationell nivå i din gren. För att kunna söka till NIU behöver du ha en prestationsnivå motsvarande LB/LA dressyr, 110/120 hoppning eller 100 meter fälttävlan eller motsvarande prestationsnivå på ponny. Har du godkända prestationer samt är behörig till gymnasiet kommer du att kallas till ett antagningsprov. Du behöver ta med en häst till utbildningen som har kapacitet att klara utbildningens krav. Vi tar även emot sökande med ponny. Du har möjlighet att stalla upp din häst på skolan.

Berga tar in ca 8 elever/år till NIU. För att söka till NIU på Berga med start höstterminen 2019 behöver vi ha ansökan senast 1 dec, 2018.
Utbildningen har riksintag.

Ansökan sker i två steg:

  1. Ansökan och Ridintyg ska vara Berga tillhanda senast den 1 dec. Skicka till: 
    Berga naturbruksgymnasium
    Berga skolväg 1
    137 91 Västerhaninge
  2. Ridprov och intervju anordnas på Berga (datum meddelas efter den 1 dec då ansökningsperioden avslutats, ridprov sker i januari). Elever som blir antagna söker sedan naturbruksprogrammet på Berga vid ordinarie ansökningstillfälle.   
CDI Outdoor Zeeland 2015 © DigiShots

CDI Outdoor Zeeland 2015
© DigiShots

Har du frågor får du gärna kontakta Åsa Lind, stallchef och hästutbildningsansvarig på Berga
073 – 973 48 50, asa.lind@sll.se