NIU på Berga

Nationell idrottsutbildning, Ridsport (NIU)

För tillfället tar vi inte in elever till vår NIU. Detta på grund av ett föreläggande från Skolinspektionen där de påtalat att all gymnasieutbildning ska vara avgiftsfri. Detta innebär att Berga inte kan kräva att elever som ska gå NIU ska ha med sig egen häst. Berga har i dagsläget inte ekonomiska resurser att tillhandahålla skolhästar på den nivå som krävs för utbildningen. 

Berga Naturbruksgymnasium har som enda gymnasium i Stockholm Nationell idrottsutbildning, inriktning ridsport. NIU är en idrottsutbildning på gymnasiet där du har möjlighet att kombinera en gymnasieutbildning med elitsatsning på din sport. Du kan söka till grenarna dressyr, hoppning och fälttävlan.

Bergas nationella idrottsutbildning är certifierad och godkänd av Svenska Ridsportförbundet och Skolverket. 

Bild Helena Persson

Du läser naturbruksprogrammet som med två utökade kurser (Engelska 6 och Svenska 3) ger dig allmän behörighet till högskola och universitet. Du läser 400 poäng specialidrott, vilket innebär att du kommer rida 3 lektioner per vecka för tränare med din häst. Dessutom ingår teoretiska avsnitt om tränings- och tävlingslära.   Studieplan

Huvudtränare är Helena Persson (A-tränare och landslagsryttare i hoppning) och Jennie Larsson (B-tränare och tidigare landslagsryttare i dressyr). I fälttävlan kommer du att få rida för båda huvudtränarna samt träna terräng några gånger per läsår. NIU-eleverna kommer även att rida för Bergas ridlärare Jessica Björk, Marie Ryman och Madeleine Dahlqvist. 

Du kommer att coachas mot individuellt uppsatta mål. Målet med utbildningen är att du under dina tre år på Berga ska utvecklas till att nå nationell nivå i din gren. För att kunna söka till NIU behöver du ha en prestationsnivå motsvarande LB/LA dressyr, 110/120 hoppning eller 100 meter fälttävlan eller motsvarande prestationsnivå på ponny. Har du godkända prestationer samt är behörig till gymnasiet kommer du att kallas till ett antagningsprov. Du behöver ta med en häst till utbildningen som har kapacitet att klara utbildningens krav. Vi tar även emot sökande med ponny. Du har möjlighet att stalla upp din häst på skolan.

Har du frågor får du gärna kontakta Åsa Lind, stallchef och hästutbildningsansvarig på Berga
073 – 973 48 50, asa.lind@sll.se